19. SEP 2019 • 13:58ERHVERV/POLITIK

Vagthund får flere muskler til at gribe ind mod høje gebyrer

Politisk aftale styrker muligheder, konkurrencemyndigheder har for holde øje med høje gebyrer på betalinger.

Der har gennem den seneste tid været fokus på gebyrerne på Betalingsservice, der er ejet af Nets.Torsdag er der indgået en politisk aftale i Folketinget, der har som mål at sikre, at forbrugere, virksomheder og organisationer ikke skal betale urimeligt høje gebyrer på betalingsoverførsler.Med aftalen får Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen flere beføjelser til holde øje med og gribe ind på betalingsmarkedet. Betalingsservice bliver dermed omfattet af de samme vilkår som eksempelvis Dankortet.Det betyder, at styrelsen kan tvinge en nedsættelse af prisen igennem, hvis den vurderes at være for høje. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Det betyder, at konkurrencemyndighederne får nye værktøjer i deres værktøjskasse til at holde øje med betalingsmarkedet og træffe beslutninger om, man skal påvirke at sætte gebyrerne ned, siger han.Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil i forlængelse af aftalen starte en undersøgelse af betalingsmarkedet. Den skal efter planen være færdig i sommeren 2020.Med aftalen får myndigheden mulighed for at kigge på alle dele af fødekæden i en betaling efter i kortene. Det omfatter også bankerne.

Nets er blandt andet blevet kritiseret af en række velgørende organisationer for at holde prisen på Betalingsservice uændret siden 2007.Det er, selv om Nets i dag håndterer langt flere overførsler og klarer det meste elektronisk, hvilket sparer papir og porto.Trods et mål om at undgå for høje gebyrer understreger Simon Kollerup, at politikerne ikke vil blande sig i, hvad gebyrerne er i kroner og øre.Aftalen er indgået med alle partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance og Nye Borgerlige.Victoria Velásquez, erhvervsordfører hos Enhedslisten, glæder sig over aftalen.- Vi har set eksempler på urimeligt høje gebyr, og derfor er det vigtigt, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan gå ind og regulere for det, siger hun.Nets danske landechef, Thomas Jul, opfordrer til, at den kommende undersøgelse af betalingsmarkedet bliver grundig.I en skriftlig kommentar peger han på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal tage højde for de seneste års udvikling på markedet, hvor flere spillere er dukket op.

Samtidig mener han, at styrelsen skal forholde sig til en liberalisering af markedet, der allerede er sket og ventes at fortsætte i de kommende år.Nets er på vej til at skille sig af med Betalingsservice, da Mastercard har købt det fra Nets. Handlen ventes at være plads i 2020./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet