Realdanias dommere kigger på Møbelfabrikken
Foto: Berit Hvassum

19. OKT 2019 • 07:13 • AF ELISABETH KROGH

Realdanias dommere kigger på Møbelfabrikken

Hele 114 ansøgninger fik Realdania ind på ansøgningsrunden til at få støtte til ildsjæle-projekter landet over gennem kampagnen Underværker.

Kun en ansøgning er denne gang med fra Bornholm, og det er Møbelfabrikken i Nexø, der har søgt støtte til at blive et eksperimentarium for bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Gennem kampagnen håber Møbelfabrikken at skaffe 300.000 kroner til renovering af den gamle møbelproduktionshal.

Her skal være et multilokale på 268 kvadratmeter, der både skal kunne rumme et eksperimentarium for cirkulær økonomi samt blandt andet messer, workshops, udstillinger, og koncerter.

Idéen fra Nexø kan ses på Underværker kampagnens hjemmeside sammen med alle de andre projektidéer.

Nu skal kampagnens bedømmelsesudvalg og Realdania vurdere ansøgningerne, og de udvalgte projekter offentliggøres senere på efteråret.

For at kunne komme i betragtning til støtte skal minimum 200 bakke op om projektet, og denne grænse er Møbelfabrikken langt over.

1.299 har p.t. læst Møbelfabrikkens projekt. 448 har liket projektet, og syv har kommenteret på det. Blandt andet Ole Nielsen og Daniel Barslund anbefaler projektet som et aktiv for udviklingen af Bornholm.

Realdanias kampagne Underværker har siden 2014 støttet ildsjæle med penge til at kunne gennemføre lokale idéer og projekter landet over.

Nåede du ikke at byde ind med din projektidé i denne omgang, kommer der endnu en ansøgningsmulighed i 2020.

Genbrugsen

Den bærende idé, som Møbelfabrikken søger Realdania-kampagnen om, er at blive et eksperimentarium for bæredygtighed og cirkulær økonomi. En slags Genbrugsen, hvor borgerne sætter kasserede ting ind i Genbrugsen, og andre borgere, som mangler de kasserede ting, reparerer dem og genbruger dem i hjemmet.

Det skal foregå i den gamle produktionshal i de bygninger, der fra 1942 til 1988 var en møbelfabrik, men som i dag er et iværksætter-og erhvervshus.

Møbelfabrikken søger derfor penge til en renovering af den gamle produktionshal. Der skal blandt andet isoleres gulve, udskiftes vinduer, laves nyt loft, males og laves elinstallationer.

Møbelfabrikken har allerede et mindre reparationsfællesskab, Værkstedet, hvor man onsdage og fredage kan få hjælp og vejledning til at reparere, forskønne, re-designe, genbruge eller genanvende tøj, møbler, husholdningsapparater eller materialer for at forlænge levetiden på forbrugsgoder.

Møbelfabrikken har indtil 2019 modtaget tilskud fra Bornholms Regionskommune, men det falder bort fra 2020.

Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet