Tæt samarbejde mellem fødevarer, DTU og landbrugsskole
Foto: Berit Hvassum

11. JUL 2019 • 08:39 • AF JESPER GYNTHER

Tæt samarbejde mellem fødevarer, DTU og landbrugsskole

Bornholms fødevareklynge tilbyder brobygning imellem fødevarebranchen og DTU og Dalum landbrugsskole. På den måde kan både elever og fødevarer producenter få omsat problemer til nye innovative løsninger.

Tre gårdejere har haft besøg af 25 kommende produktionsledere fra Dalum Landbrugsskole. De studerende skulle se på produktion og afsætning af nicheprodukter inden for landbrugserhvervet, og hvilken hjælp Bornholms Landbrug og Fødevarer kan bidrage med. Dalum Landbrugsskole leder nemlig efter ejendomme, som kan anvendes, som konkrete opgaver af de studerende, og gårdejeren får god inspiration til udvikling af bedriften.

Bornholms Landbrug og Fødevarer har gennem længere tid haft et øget fokus på at finde stærke samarbejdspartnere ved landets uddannelsesinstitutioner, som kan hjælpe de lokale virksomheder med at realisere deres innovationspotentiale. Samarbejdet kan på den lange også bidrage med at tiltrække kvalificerede medarbejdere til fødevarebranchen og tilflyttere til Bornholm. Udover Dalum Landbrugsskole har Bornholms Landbrug og Fødevarer også etableret et samarbejde med DTU.

Samarbejdet med skolerne kan fungere på to forskellige måder.

Som virksomhed kan man deltage i et forløb på otte uger, hvor 12-30 studerende fordelt på to til fem grupper arbejder med virksomhedens udfordring – her møder virksomheden eleverne to-tre gange i forløbet. Virksomheden skal afsætte 30-50 timer. Det er et tværfagligt innovationsforløb, hvor virksomheder har mulighed for at løse på nye måder. Kurset fungerer overordnet set på et ide- og konceptudviklingsplan, hvor de studerende eksempelvis inddrager eksperter, brugere og kunder i deres datasamling og løsningsforslag.

Der skal kød på

Casen kan eksempelvis omhandle produktionsoptimering/omstilling til automation, produktudvikling, system og procesudvikling, ressourcespild/optimering/bæredygtighed.

– Erfaringen siger, at det er vigtigt, at der er kød på casen, at svaret ikke er givet på forhånd, og virksomheden er åben overfor de studerendes kreative løsningsforslag, siger Klaus H. Petersen, projektleder, Bornholms Fødevareklynge og oplyser, at selve opgaven løses i et tværfagligt miljø.

Såfremt virksomheden har en meget specifik og velbeskrevet udfordring, hvor der ikke er behov for tværfaglighed, kan opgaven beskrives og synliggøres på en digital opslagstavle på skolerne. Opslaget kan fungere som matchmaking mellem virksomheden og studerende. Opgaven kan både løses gennem praktikophold på Bornholm op/eller bachelor- eller kandidatprojekt.

– Den Bornholmske fødevareklynge har mulighed for at hjælpe din virksomhed med kontakten til DTU og Dalum Landbrugsskole, oplyser Klaus H. Petersen.

Bornholms fødevareklynge er et partnerskab mellem Gourmet Bornholm, BRK og Bornholms Landbrug & Fødevarer og er støttet med midler fra Vækstforum og regionalfondsmidler fra EU. Projektet løber frem til 30. juni 2020.

SENESTE NYHEDER

16. OKT 2019 • 20:20 FOR ABONNENTER
Hammershus badet i lys er blevet en stor turistattraktion
16. OKT 2019 • 17:15 FOR ABONNENTER
Efter mange år med udvidelser bliver der nu skåret ned
16. OKT 2019 • 16:54
Gave til Aarsdale
16. OKT 2019 • 15:38 FOR ABONNENTER
Peter Juel: Vi vil ikke skulle vælge mellem færgen og flyet
16. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. OKT 2019 • 13:46
Hammershus lyser op i aften
15. OKT 2019 • 20:11 FOR ABONNENTER

Guide: Rønne byder på mange aktiviteter i ferieugen

15. OKT 2019 • 18:50 FOR ABONNENTER

En halv løsning var ikke en mulighed for forlist projekt

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet